dinsdag 24 februari 2009

Veel inschrijvingen Seminar Vergunningen Labyrint


Op dinsdagmiddag 3 maart organiseren wij de themamiddag “Wegwijs in het vergunningenlabyrint”. Om het u in de toekomst gemakkelijker te maken heeft RBM een aantal specialisten bereid gevonden u weg wijs te maken in het vergunningenlabyrint.

De volgende onderwerpen komen aanbod:
Ministerie van VROM over de ontwikkelingen op het gebied van vergunningen en gebruiksbesluiten.
Projectleider invoering omgevingsvergunning over de laatste stand van zaken over deze invoering; Wat wij willen gaan doen richting bedrijfsleven we bespreken de resultaten van ervaringsprojecten en welke voordelen levert dit voor Retail Nederland op.
Bureau Bouwplantoetsing over de certificering toetsing bouwbesluit;
Brandweer Utrecht over brandveilig gebruik van gebouwen volgens het Gebruiksbesluit.

Info : Peter Haagmans via telefoonnummer 06-10503063
Aanmelden : via mailto:info@rbm-retail.com of via telefoonnummer 0346-552011
Locatie : Kantoor Jos de Vries International aan de Safariweg 6-11 in Maarssen
Tijdstip : 13:00 uur tot 17:00 uur met aansluitend borrel
Kosten : Deelname is gratis

woensdag 18 februari 2009

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Op welke wijze voldoet RBM aan de definitie van maatschappelijk verantwoord ondernemen

Wie op zoek gaat naar een passende definitie voor het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen komt ook termen tegen als duurzaam ondernemen en duurzame ontwikkeling. Het is echter onduidelijk wat er mee bedoeld wordt. Is duurzaam ondernemen onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Heeft duurzame ontwikkeling hoofdzakelijk betrekking op milieuaspecten?
In de rapportage ‘Verder met markt, milieu, mens’ van VNO-NCW wordt een poging ondernomen deze begrippen uit elkaar te trekken. In het maken van het onderscheid tussen deze begrippen wordt gebruik gemaakt van drie cirkels:




  • Duurzaam ondernemen speelt zich af op de overlapping tussen milieu en economie;

  • Maatschappelijk ondernemen bevindt zich op het grensvlak van economie en sociale aspecten;

  • Duurzame ontwikkeling of echt maatschappelijk ondernemen bevindt zich in het middelpunt, waar de drie cirkels elkaar overlappen.

Definitie van MVO volgens de SER: “het bewust richten van de ondernemingsactiviteiten op lange termijn waardecreatie in drie dimensies: markt (het economisch rendement), mens (de gevolgen voor de mens, binnen en buiten de onderneming) en milieu (de effecten op het natuurlijk leefmilieu). Wij richten ons hier op maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij het accent ligt op zowel economie, milieu als sociale aspecten.
Deze benadering wordt verwoord in de volgende definitie: maatschappelijk verantwoord ondernemen is de ondernemingsstrategie waarbij aandacht voor people, planet en profit in evenwicht is. Veranderingen in de omgeving van de onderneming en de onderneming zelf maken maatschappelijk verantwoord ondernemen tot een dynamisch proces.
People, planet en profit zijn de drie pijlers van maatschappelijk verantwoord ondernemen:

  • People Tot het domein People worden de prestaties gerekend op sociaal-ethisch gebied. Hoe gaat het bedrijf om met haar personeel en hoe presteert zij op het gebied van sociale cohesie (de maatschappij in ruimere zin)? Thema's die hier spelen zijn: behartiging mensenrechten, omkoping en fraude, kinderarbeid, man-vrouw verhoudingen, armoedevraagstuk, diversiteit en discriminatie, medezeggenschap, gedragscodes en dergelijke. Er zijn momenteel veel ontwikkelingen op het gebied van sociaal-ethische accounting en rapportage. Standaarden als SA 8000 en AA 1000 zijn voorbeelden van ontwikkelingen op dit gebied;

  • Planet Tot het domein Planet worden de prestaties gerekend op het gebied van milieu in ruime zin. Hoe pakt een bedrijf haar verantwoordelijkheid op ten aanzien van het belasten van het milieu, de natuur en het landschap? Milieuzorg, ketenbeheer, eco-efficiency, schoner produceren, duurzame technologieontwikkeling, duurzame bedrijventerreinen zijn hiervan voorbeelden;

  • Profit Tot het domein Profit worden niet alleen de pure financiële prestaties van de onderneming (winst, omzet en dergelijke) gerekend. Het gaat meer om economische zaken. Hier spelen thema's als: werkgelegenheid, investeringen in infrastructuur, locatiebeleid, politieke betrokkenheid, uitbesteding, economische effecten van de diensten en producten. Ook sponsoring, medewerkerparticipatie, winstbestemming en dergelijke horen hier thuis.
    Veel (grote) ondernemingen die actief bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen leggen de basisprincipes vast in zogenaamde “business principles”.

Vanuit een bewustwordings proces werken onze projectmanagers in de dagelijkse praktijk aan het waarmaken van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Praktijkvoorbeelden worden in het wekelijks overleg ter discussie voorlegd waarbij collega's van elkaar leren en hierin kunnen groeien.

dinsdag 10 februari 2009

Jumbo wil "heel Nederland" veroveren

Food retail, Formule , Supermarkt, Visie / Opinie Dinsdag, 10 februari 2009 - Binnen vijf jaar een verdubbeling van de omzet en de verovering van het hele land. Supermarktketen Jumbo ziet nog vele witte plekken op de kaart van Nederland en bindt daar stevige ambities aan vast, zo schrijft De Financiële Telegraaf dinsdag. De keten zit nu nog vooral in het zuiden van het land. De bedrijfsleiding laat niets los over mogelijke vestigingsplaatsen om extra concurrentie te voorkomen, stelt commercieel directeur Colette Cloosterman-van Eerd. Jumbo zal zijn pijlen onder meer op Noord-Holland richten, voorspelt De Financiële Telegraaf. De retailer heeft in die provincie geen enkele winkel. In Amsterdam wordt veel geklaagd over de overheersende aanwezigheid van Albert Heijn. Een winkel in de hoofdstad staat hoog op het verlanglijstje van Jumbo, ‘maar alleen als we een mooie stek krijgen, en daar is in Amsterdam moeilijk aan te komen’, aldus Cloosterman-van Eerd. De afgelopen jaren is Jumbo flink gegroeid. Het bedrijf heeft inmiddels 120 winkels, een omzet van 1,5 miljard euro en zestienduizend werknemers. Het marktaandeel is vijf procent, fors minder dan dat van marktleider Albert Heijn, dat zo’n dertig procent van de markt in handen heeft.

dinsdag 3 februari 2009

Jamin gaat weer verleiden: succesvolle nieuwe stijl


Jamin heeft succes met nieuwe stijl. De pilotstores van Jamin in Zwolle en Geleen zijn zo een verbetering, dat de formule door gaat op de ingeslagen weg. Dit jaar zullen nog twintig winkels worden omgebouwd naar de nieuwe stijl. In de toekomst zal negentig procent van het assortiment producten van eigen merk zijn. Voor het eerst na zes jaar is er weer groei voor de snoepketen die nu 141 winkels telt. In de nieuwe stijl hangt boven de schappen van de hoofdgroepen een naamboord en de verpakking van die artikelen krijgen eenzelfde kleur. Verder wordt er meer gewezen op de traditie van Jamin, dat al 125 jaar bestaat, door aan de wand oude zwart-wit foto’s uit het verleden te plaatsen.