maandag 28 september 2009

Ontwikkeling concept Jumbo supermarkten

Jumbo is een bijzonder familiebedrijf, geleid door inmiddels de derde generatie Van Eerd. Jumbo heeft een uniek supermarktconcept waarin ze de wensen van klanten echt centraal zet. Het Elke-Dag-Laagste-Prijs-principe is succesvol vertaalt naar de Nederlandse markt. Jumbo streeft naar marktleiderschap in de plaatsen waar zij is gevestigd.

In de afgelopen vijf jaar is de omzet verdubbeld. In de komende vijf jaar wil Jumbo deze spectaculaire groei vasthouden en streeft zij naar 5 tot 6% marktaandeel in Nederland. Dit wil Jumbo realiseren door het openen van nieuwe winkels en het vergroten van de omzet in de bestaande winkels. Spin in het web

Binnen Jumbo is Jeroen Ham verantwoordelijk voor de bouw, afbouw en ombouw van nieuwe Jumbo Supermarkten. Daarnaast zit hij in de stuurgroep winkelformule-ontwikkeling. Jeroen is de spin in het web van de samenwerking tussen Jumbo, Jos de Vries The Retail Company en RBM.
In 1993 begon Jeroen Ham bij Jumbo als filiaalmanager. Na 3,5 jaar werd hij filiaalmanager van een pilot store in Den Bosch. Dit was de eerste 7 Zekerhedenwinkel, een formule die wijlen Jos de Vries persoonlijk mee-ontwikkeld heeft.

Aan de hand van deze samenwerking vertelt Jeroen Ham over de wisselwerking tussen Jumbo, RBM en Jos de Vries The Retail Company: ‘Deze nieuwe winkel, die een omzetstijging van bijna 300 procent in vier dagen realiseerde, betekende de definitieve doorbraak van Jumbo Supermarkten. Sindsdien staan we onafgebroken aan de top waar het gaat om klantwaardering en prijsniveau.


Ons beleid is terug te voeren op een duidelijk basisprincipe: de klant verwennen met een groot assortiment voor een lage prijs maar met een hoge servicebeleving. Dit wordt continue doorvertaald naar winkelformule, inrichting en communicatie. We houden onze winkelformule scherp en leggen ook onze leveranciers steeds weer onder de loep.’


Samenwerking

De samenwerking met RBM Retail Bouw Management is historisch gegroeid. De eerste contacten kwamen voort uit de winkelformuleontwikkeling door de destijds genaamde Jos de Vries Projektgroep. Na verloop van tijd werden formule-ontwikkeling en retail bouw gescheiden activiteiten. De bouwbegeleiding van nieuwe Jumbo Supermarkten en van ombouwoperaties wordt al jaren door RBM gedaan. Jeroen legt uit: ‘We werken al zo lang samen dat ik RBM soms wel als onze eigen mensen beschouw. RBM is als een stel collega’s waarmee je samen een probleem wilt oplossen.’ Het typeert sowieso de relatie die Jumbo wil opbouwen met leveranciers, aldus Jeroen: ‘Wij zijn een familiebedrijf, dat gevoel moet een beetje in je genen zitten en bij RBM voel je dat ook terug.’ Op de vraag waarom Jumbo geen eigen bouwbureau heeft, antwoordt hij stellig: ‘Een extern retail bouw management bureau is noodzakelijk, want je kan je capaciteit flexibel uitbreiden of inkorten. Zoals recent bij de overname door Jumbo van xx Konmar filialen. Die zijn in no time omgebouwd door RBM. Op zo’n moment kun je samen bergen verzetten. Wel vind ik het soms lastig om in te schatten vanaf welke schaalgrootte een extern bureau ingezet kan worden. Voor kleinere klussen komt dit niet altijd uit de verf.’


Marktkennis

Een groot voordeel van een extern bureau is volgens Jeroen Ham de kennis van de markt waarin je wilt worden meegenomen. ‘Dit geldt voor zowel formule-ontwikkelingen als voor bouwgerelateerde zaken. de Jumbo supermarkten hebben prachtige verspleinen, een concept dat in ItaliĆ« werd gezien en is doorvertaald naar Nederland. Eigenlijk een heel andere opbouw van de winkel dan men in Nederland gewend was. De Jumbo Supermarkt in Deventer is hier een heel mooi voorbeeld van.’Jumbo’s motto ‘Elke dag beter’ geldt ook voor de samenwerking met RBM. Je moet elkaar scherp houden en, de wens van de klant staat altijd centraal!

1 opmerking:

  1. Hello,

    Nice Post..
    Thanks for sharing and keep posting such post here in future too. it would be nice if you can share some information related to brochure holders here in your future posts..

    Thanks,

    BeantwoordenVerwijderen